Ha pár évtizeddel ezelőtt egy földönkívüli látogatott volna a bolygónkra, ámulva mesélte volna a barátainak, hogy megtalálta a világ legfurcsább italát: ezt vagy a legszebb ruhákban isszák, miközben eltartott kisujjal, udvariasan cseverésznek, vagy sportcuccban ordítva rázzák és öntik egymásra az utolsó cseppig. Szerencsére ma már nem zavarnánk össze ennyire távolról érkező vendégeinket, ugyanis nem kell különösebb alkalom, sem fehér terítő, hogy előkerüljön a pezsgő és a habzóbor - egy jó társaság is elég hozzá.
Azt ismered, hogy Jedlik Ányos és Vörösmarty Mihály lemegy egy pincébe? Ez nem egy vicc kezdete, hanem a fröccs eredettörténete. Jedlik - aki a szódavíz nagyipari alkalmazásának feltalálója is volt - azzal a konkrét céllal vitte magával erre az alkalomra szódásüvegét, hogy enyhítsen a bor erősségén. Mixelt, majd elnevezte spriccernek - még jó, hogy ott volt Vörösmarty, aki ehelyett találta ki a fröccs szót. Már a sztori sem unalmas, hát még ez az ital, amiből, ha nagyon akarod, nincs két ugyanolyan (eddig széles körben 27 félét ismerünk).
Ha a koktélokról egy erőltetett mosolyú, gyöngyöző homlokú, shakerrel zsonglőrködő fekete inges férfi jut eszedbe, akire sokat kell várni, akkor ne aggódj: a többséghez tartozol. A pezsgőt és a bort jó darabig nem színeztük, utóbbit is legfeljebb vízzel higítottuk, mára azonban egyre elterjedtebbek, sőt, a brunch-ok szinte kötelező elemeivé váltak a bor- és pezsgőkoktélok. Ezek a jellemzően valamilyen gyümölcslé (vagy akár -püré) hozzáadásával készült italok gyakran csak két összetevőből állnak, tehát sokkal egyszerűbbek annál, mint ami legtöbbünknek a koktélokról beugrik - és gyümölcsösségük miatt még frissítőek is.
Hungary at ProWein képekben 🍇 🇭🇺
Idén tavasszal több mint 25 borászat mutatkozik be a magyar standon Düsszeldorfban a ProWein-on, a világ egyik legnagyobb borszakmai kiállításán. Magyarországot @konstantinbaum_mw és @yvonne_heistermann képviselik.
Az érdeklődők eddig hat mesterkurzus keretében fedezhették fel a Tokaji borok teljes spektrumát, a vulkanikus terroirt, valamint az olyan ikonikus vörösborokat, mint a kékfrankos és a bikavér. A kiállítás programjában helyet kapnak még a magyar pezsgők is, amelyekről Konstantin Baum MW tart mesterkurzust a mai napon. 🥂🍾❤️
#magyarbor
🍷✨ Elértük a Magyar Borok Kínai Roadshow-jának utolsó állomását, és nem is kívánhattunk volna jobb módot arra, hogy lezárjuk ezt a csodálatos utazást! 🇭🇺🌟
Pekingben egy exkluzív gála vacsorát tartottunk a híres Bon Boeuf étteremben, ahol a magyar borok gazdag és sokszínű ízvilágát mutattuk be a város importőreinek és kereskedőinek. Tökéletes módja volt ez annak, hogy megünnepeljük ezt az egyedülálló kampányt, amely magyar borokat hozott Kínába. 🍇🍷
Hatalmas köszönet csodálatos partnereinknek, Fongyee Walker master of Wine-nak, a Nimbility Asia-nak, Kína Magyar Nagykövetségének, a Shenzhen-i, Shanghai-i és Chengdu-i Magyar Főkonzulátusoknak, valamint minden borásznak és résztvevőnek, akik különlegessé tették ezt az utazást. Erős partnerségek valóban utat nyitnak a sikerhez. 🙏🍇
Szeretnénk köszönetet mondani a @hfdagency -nek és a @matyodesign -nak is, akik rendkívüli hozzájárulásukkal egy csodálatos, matyó elemekkel díszített, kézzel hímzett ruhát biztosítottak Fongyee Walker számára. Tökéletes ötvözete volt ez a magyar kultúrának és eleganciának, amely különleges varázst adott a roadshow-nak. 👗✨
Itt az ideje, hogy még sok mérföldkövet érjünk el, miközben tovább növeljük a magyar borok jelenlétét Kínában! 🇭🇺🍷
#magyarbor @hfdagency @matyodesign
A Nimbility Asia-val együttműködve egy újabb telt házas mesterkurzust tartottunk, ahol a résztvevők lehetőséget kaptak arra, hogy többet megtudjanak a magyar borok gazdag sokszínűségéről. 🍇 Az izgalom a The Middle House-ban rendezett borkóstolón folytatódott, ahol a professzionális közönség fantasztikus érdeklődése igazán szívmelengető volt. 🍷🌟
Az est egy kellemes fogyasztói kóstolóval zárult a Pudao Wines-ban, Shanghai egyik jellegzetes borozójában, ahol a borrajongók lehetőséget kaptak arra, hogy felfedezzék és élvezzék a magyar borokat egy hangulatos környezetben. 🥂
Szívből köszönjük mindenkinek, aki részt vett és kóstolta a magyar borokat az eseményeinken! Hihetetlenül hálásak vagyunk a Magyar Konzulátus Shanghai-ban nyújtott támogatásáért, és alig várjuk, hogy még több magyar borélményt hozzunk Kínába! 🇭🇺🍷
#magyarbor
🍷✨ A Magyar Borok Kínai Roadshow-ja nagy sikerrel indult! 🇭🇺 Kampányunk első mérföldköve, amelynek célja a magyar borok ismertségének és elérhetőségének növelése Kínában, megvalósult.
Utunk Shenzhenben kezdődött, ahol megtiszteltetés volt számunkra, hogy egy mesterkurzust tartottunk, amelyet Kína első Master of Wine-ja, Fongyee Walker vezetett. 🍇 A helyi borászok, importőrök, forgalmazók, étterem- és szállodai vezetők, média képviselői és influenszerek jelenlétében lehetőségünk volt bemutatni Magyarország legfontosabb szőlőfajtáit és egyedi borvidékeit. 🍷🌟
Az esemény egy exkluzív kereskedelmi borkóstolóval folytatódott a Park Hyatt Hotelben, amely lehetőséget adott a vendégeknek, hogy megismerkedjenek a magyar borok sokszínű és gazdag ízvilágával egy gyönyörű szabadtéri helyszínen. 🌿
Hatalmas köszönet a Nimbility Asia-nak és a Shenzhen-i Magyar Konzulátusnak a helyszíni csodálatos támogatásukért! 🇭🇺🍷
#magyarbor
Kanyarogó utcák, festői Duna-part, hangulatos kávézók, éttermek. Ez ma nekünk Szentendre. De milyen lehetett akkor, amikor még élénk volt a szőlőtermesztés és a borkészítés?👨🌾 Amikor Szentendrei tömjénest vagy zsuppos bort ihattak az emberek. 🍷
Fedezd fel Szentendre titkait! Kattints a BIO-ba és olvasd el cikkünket.🍇
#magyarbor
A tökéletes borozás nemcsak a bor minőségén, hanem a legjobb eszközökön is múlik! ☝️ A megfelelő kiegészítők segítenek megkönnyíteni vagy épp teljessé tenni a borozás élményét!✨
🍾 Dugóhúzó – a bor varázslója!
🍷 Borospohár – a stílusos élmény alapja.
🍇 Cseppőr – hogy a bor ne hagyjon foltot.
🍾 Dekantáló – hogy az érettebb borok illata és aromái könnyebben előbújjanak.
Neked melyik van már otthon ezek közül? Írd meg kommentben!
#magyarbor
🌸Érkezik az év egyik legszebb időszaka, tele izgalmas eseményekkel, programokkal, amik garantáltan feltöltenek friss energiával!🌷
Kóstolj meg helyi finomságokat, élvezd a szabadtéri programokat ország szerte és ne hagyd ki a tavasz legjobb rendezvényeit! 🍷🎶 Ez az időszak csak arra vár, hogy a családdal vagy barátokkal együtt ünnepeljük a természet ébredését! 🌼
Szemezgess a bor.hu eseményei közül és tedd még különlegesebbé ezt a tavaszt! 🌞✨
Linket a BIO-ban találsz a jobbnál jobb programokért! 😉
#magyarbor
🇬🇧 Furmint February – Londonban! ✨
A Furmint February hetedik alkalommal tért vissza Londonba, ahol a furmint sokszínűségét és kiváló minőségét ünnepelték a borkedvelők. Az esemény egy mesterkurzussal kezdődött, ahol bor-étel párosításokon keresztül kerülhettek közelebb a résztvevők a furmint variációihoz. Ezután egy kötetlenebb sétáló kóstolóval folytatódott a program, lehetőséget adva a szakértőknek és kereskedelmi partnereknek a legfrissebb évjáratok és a borok mélyebb megismerésére.
A rendezvény a Magyar Bormarketing Ügynökség támogatásával valósult meg, a @winesofhungaryuk szervezésében, tovább erősítve a furmint nemzetközi elismertségét. Köszönjük mindenkinek, aki velünk tartott, és együtt ünnepelte ezt a kivételes szőlőfajtát! 🍇🥂
#magyarbor
🌱 A böjti időszak nemcsak a lelkünket, hanem az ízlelőbimbóinkat is feltöltheti! Miért ne párosíthatnánk a böjti fogásokat egy friss, könnyed borral?🧀🍷
1. Tócsni – mátrai szürkebarát
Más néven Lapcsánka, amely – nemzetközi jellege ellenére – hazánkban palóc gyökerekkel rendelkezik. Olcsó, tartalmas és mennyei!
2. Sült pisztráng tojásos reteksalátával – badacsonyi kéknyelű
A pisztráng csak úgy fickándozik a kéknyelűvel, miközben a tojásos saláta elmélyíti az ízeket.
3. Paradicsommal-sajttal-juhtúróval töltött gombafejek – balatoni olaszrizling
A gomba örök és megunhatatlan, pláne karakteres juhtúróval töltve, hozzá pedig egy vagány balatoni olaszrizling maradandó élménnyel ajándékoz meg minket!
4. Böjtös rakott káposzta (gombával és vörös lencsével) – somlói juhfark
Kolozsvárit javaslunk, nem szabolcsit, mert itt az édes helyett a savanyú káposzta somlói juhfarkkal alkotott párja az, ami elvarázsol majd minket!
🥗Próbáld ki te is az idei böjti bor-étel párosításokat!✨
#magyarbor