Ha pár évtizeddel ezelőtt egy földönkívüli látogatott volna a bolygónkra, ámulva mesélte volna a barátainak, hogy megtalálta a világ legfurcsább italát: ezt vagy a legszebb ruhákban isszák, miközben eltartott kisujjal, udvariasan cseverésznek, vagy sportcuccban ordítva rázzák és öntik egymásra az utolsó cseppig. Szerencsére ma már nem zavarnánk össze ennyire távolról érkező vendégeinket, ugyanis nem kell különösebb alkalom, sem fehér terítő, hogy előkerüljön a pezsgő és a habzóbor - egy jó társaság is elég hozzá.
Azt ismered, hogy Jedlik Ányos és Vörösmarty Mihály lemegy egy pincébe? Ez nem egy vicc kezdete, hanem a fröccs eredettörténete. Jedlik - aki a szódavíz nagyipari alkalmazásának feltalálója is volt - azzal a konkrét céllal vitte magával erre az alkalomra szódásüvegét, hogy enyhítsen a bor erősségén. Mixelt, majd elnevezte spriccernek - még jó, hogy ott volt Vörösmarty, aki ehelyett találta ki a fröccs szót. Már a sztori sem unalmas, hát még ez az ital, amiből, ha nagyon akarod, nincs két ugyanolyan (eddig széles körben 27 félét ismerünk).
Ha a koktélokról egy erőltetett mosolyú, gyöngyöző homlokú, shakerrel zsonglőrködő fekete inges férfi jut eszedbe, akire sokat kell várni, akkor ne aggódj: a többséghez tartozol. A pezsgőt és a bort jó darabig nem színeztük, utóbbit is legfeljebb vízzel higítottuk, mára azonban egyre elterjedtebbek, sőt, a brunch-ok szinte kötelező elemeivé váltak a bor- és pezsgőkoktélok. Ezek a jellemzően valamilyen gyümölcslé (vagy akár -püré) hozzáadásával készült italok gyakran csak két összetevőből állnak, tehát sokkal egyszerűbbek annál, mint ami legtöbbünknek a koktélokról beugrik - és gyümölcsösségük miatt még frissítőek is.